Gdy ujrzałam podobne serce na Pinterest od razu zapisałam je w notatniku, aby kiedyś je zrobić. Taka okazja nadarzyła się kilka tygodni temu, gdy umówiłam się z przyjaciółka na kawę. Dobrze, że zaprosiłam tylko jedną osobę, bo nie wiem, czy dla większej ilości osób starczyłoby ciasta. Ostatni kawałek musiałam szybko schować, abym mogła zrobić zdjęcie w przekroju! Mąż, który nie przepada za czekoladowymi ciastami prosił o dwie dokładki :). Tak więc wiecie już co macie zrobić swoim mężczyznom na Walentynki ;).
Składniki na ciasto, serce 22×22 cm:
- 125 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 60 ml oleju
- 125 ml kwaśnej śmietany 12/18%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 155 g mąki pszennej
- 45 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- W małym rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Po dłuższej chwili mieszamy całość do momentu gdy cała czekolada się rozpuści. Odstawiamy sos czekoladowy do ostygnięcia.
- W misce, za pomocą miksera ucieramy jajko z cukrem, ok 5 min.
- Dodajemy olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Krótko miksujemy. Dodajemy ostudzone mleko z czekoladą i ponownie miksujemy. Odkładamy mikser.
- Wsypujemy przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub rantu w kształcie serca, o wymiarach 22×22 cm.
- Pieczemy od 25 – 35 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy.
- Ostudzone ciasto wyciągamy z formy i za pomocą noża ścinamy wierzch.
- Nakładamy rant na ciasto. Jeśli piekliśmy w formie z dnem, to rant można zrobić z papieru do pieczenia. Nasączamy ciasto wodą z kakao.
- Wykładamy na ciasto mus truskawkowy. Wkładamy truskawkowe serce do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia delikatnie ściągamy z ciasta rant i dekorujemy je kremem z białą czekoladą.
Do dekoracji użyłam tylki Wilton 1M.
Mus truskawkowy – mus z truskawek:
Składniki na ok 410 g puree z truskawek:
- 375 g świeżych/mrożonych truskawek
- 45-50 g cukru lub więcej, do smaku
Składniki na mus truskawkowy:
- 410 g puree truskawkowego
- 13 g żelatyny (Dr. Oetker) + 6,5 łyżki (52 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 225 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
- Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy truskawki zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy truskawki, aby otrzymać gładkie puree.
- Podgrzewamy puree truskawkowe do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy otrzymane puree truskawkowe.
- W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. -
Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus truskawkowy od razu wykładamy na ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Świeże truskawki miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Krem do dekoracji z białą czekoladą – krem do dekoracji:
- 350 g/ml śmietany kremówki 36%
- 90 g białej czekolady, połamanej
- 150-200 g/ml serka mascarpone, schłodzonego
- różowy/czerwony barwnik spożywczy
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę (jeśli zostaną grudki w masie, to przecedzamy ją przez sitko). Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
- Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy ciasto. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
Nasączenie:
- 1/4 szkl wody
- 1 łyżeczka kakao
Wodę mieszamy z kakao. Uważajmy z nasączeniem, aby nie 'zalać’ ciasta.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, oprócz składników na mus i krem.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Do kremu z białą czekoladą użyłam śmietanki 36%. Jeśli użyjesz 30% radzę zwiększyć ilość mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na truskawkowe serce? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.