CIASTA/ DLA DZIECI

Szybkie ciasto z jabłkami

szybkie ciasto z jabłkami, szybkie ciasto bez miksera, ciasto z jabłkami, jabłka, cynamon
Szybkie ciasto z jabłkami to pyszne, wilgotne ciasto pachnące jabłkami i cynamonem :).
Dodatkowym plusem ciasta jest brak użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną! Dlatego szybkie ciasto z jabłkami może zrobić każdy… no prawie każdy… potrzebny jest jeszcze piekarnik. Ciasto polecam delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Można też, tak jak ja zajadać się nim bez żadnych słodzących dodatków :). Z ciasta można zrobić przepyszne muffinki. 

Składniki na formę 33×22 cm lub 21-22 muffinek:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 80 ml wody
  • 125 ml oleju rzepakowego lub kokosowego (ok 110 g w postaci stałej)
  • 125 ml maślanki (lub mleko + sok z cytryny)
  • 155 g cukru trzcinowego
  • 3 jabłka pokrojone w kostkę (całe jabłka – ok 500g)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. W misce umieszczamy jajka, wodę, olej, maślankę i cukier. Za pomocą rózgi kuchennej/trzepaczki mieszamy całość. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i krótko mieszamy.
  2. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33×22 cm.
  3. Pieczemy od 30 – 35 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  4. Muffinki: Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok 20 min lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Babeczki dekorujemy cukrem pudrem.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Zamiast maślanki możemy użyć mlek z dodatkiem soku z cytryny. Dodajemy do mleka łyżeczkę soku z cytryny i odstawiamy na 5 min przed dodaniem ciasta.
  4. Jeśli mamy twarde jabłka, to kroimy je na drobną kostkę, aby zmiękły podczas pieczenia. Można je w razie czego ‘podsmażyć’ chwilę na patelni z dodatkiem masła. Gdy trochę zmiękną zdejmujemy z palnika i studzimy.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Śledź mnie na Facebooku lub obserwuj profil na Instagramie.
Zapraszam!

szybkie ciasto z jabłkami, szybkie ciasto bez miksera, ciasto z jabłkami, jabłka, cynamon

szybkie ciasto z jabłkami, szybkie ciasto bez miksera, ciasto z jabłkami, jabłka, cynamon

szybkie ciasto z jabłkami, szybkie ciasto bez miksera, ciasto z jabłkami, jabłka, cynamonŹródło przepisu Tutaj.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Mariola
    12 października 2017 at 19:29

    Niesamowicie latwe ciasto. Upieklismy z z wnukami 2 I
    i 3 letnimi, pomogli w przygotowaniu I jedzeniu tez. Pycha

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      12 października 2017 at 21:11

      Cieszę się! U mnie Błażej garnie się do wrzucania jabłek do ciasta 🙂 Takie ciasto to chyba najsłodszy sposób na spędzenie czasu z dziećmi 🙂

  • Zostaw komentarz