Szybkie ciasto z jabłkami to pyszne, wilgotne ciasto pachnące jabłkami i cynamonem :).
Ciasto z jabłkami zrobimy bez użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną! Dlatego szybkie ciasto z jabłkami może zrobić każdy… no prawie każdy… potrzebny jest jeszcze piekarnik. Ciasto polecam delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Można też, tak jak ja zajadać się nim bez żadnych słodzących dodatków :). Z ciasta można zrobić przepyszne muffinki.
Skorzystaj z przelicznika foremek
Składniki na formę 33×22 cm:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 5 g
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 4 g
- 1,5 łyżeczki cynamonu – 6 g
- 2 jajka (105-110 g bez skorupki)
- 80 g wody
- 85 g oleju rzepakowego
- 120 g jogurtu naturalnego
- 140-145 g cukru trzcinowego lub zwykłego
- 420-430 g jabłka, bez skórki i komory nasiennej, pokrojonego w kostkę
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- W misce umieszczamy jajka, wodę, olej, maślankę i cukier. Za pomocą rózgi kuchennej/trzepaczki mieszamy całość. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i krótko mieszamy.
- Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33×22 cm.
- Pieczemy od 30 – 35 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Muffiny z jabłkami
Składniki na 12 szt:
- 210 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 3 g
- 1/4 łyżeczki sody – 2 g
- 3/4 łyżeczki cynamonu – 3-4 g
- 1 jajko (52-55 g bez skorupki)
- 50 g wody
- 50 g oleju rzepakowego
- 70 g jogurtu naturalnego
- 85-90 g cukru trzcinowego lub zwykłego
- 250-260 g jabłka, bez skórki i komory nasiennej, pokrojonego w kostkę (2 mniejsze jabłka)
- Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości – 1 łyżka ciasta.
- Pieczemy od 20 – 25 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka (w ceramicznej formie piekłam 25 minut). Wyciągamy i studzimy. Babeczki dekorujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt może być schłodzony (wyciągam go 30 minut przed zrobieniem ciasta z lodówki).
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Zamiast jogurtu można dodać maślankę.
- Jeśli mamy twarde jabłka, to kroimy je na drobną kostkę, aby zmiękły podczas pieczenia. Można je w razie czego 'podsmażyć’ chwilę na patelni z dodatkiem masła. Gdy trochę zmiękną zdejmujemy z palnika i studzimy.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Czy moze byc zwykly cukier?
Tak 🙂
Niesamowicie latwe ciasto. Upieklismy z z wnukami 2 I
i 3 letnimi, pomogli w przygotowaniu I jedzeniu tez. Pycha
Cieszę się! U mnie Błażej garnie się do wrzucania jabłek do ciasta 🙂 Takie ciasto to chyba najsłodszy sposób na spędzenie czasu z dziećmi 🙂