SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI

by Magdalena Indyka
szybkie ciasto z jabłkami, szybkie ciasto bez miksera, ciasto z jabłkami, jabłka, cynamon
image_print

Szybkie ciasto z jabłkami to pyszne, wilgotne ciasto pachnące jabłkami i cynamonem :).
Ciasto z jabłkami zrobimy bez użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną! Dlatego szybkie ciasto z jabłkami może zrobić każdy… no prawie każdy… potrzebny jest jeszcze piekarnik. Ciasto polecam delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Można też, tak jak ja zajadać się nim bez żadnych słodzących dodatków :). Z ciasta można zrobić przepyszne muffinki.

Skorzystaj z przelicznika foremek

Składniki na formę 33×22 cm:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 5 g
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 4 g
  • 1,5 łyżeczki cynamonu – 6 g
  • 2 jajka (105-110 g bez skorupki)
  • 80 g wody
  • 85 g oleju rzepakowego
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 140-145 g cukru trzcinowego lub zwykłego 
  • 420-430 g jabłka, bez skórki i komory nasiennej, pokrojonego w kostkę
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. W misce umieszczamy jajka, wodę, olej, maślankę i cukier. Za pomocą rózgi kuchennej/trzepaczki mieszamy całość. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i krótko mieszamy.
  2. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33×22 cm.
  3. Pieczemy od 30 – 35 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Muffiny z jabłkami

Składniki na 12 szt:
  • 210 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 3 g
  • 1/4 łyżeczki sody – 2 g
  • 3/4 łyżeczki cynamonu – 3-4 g
  • 1 jajko (52-55 g bez skorupki)
  • 50 g wody
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 85-90 g cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 250-260 g jabłka, bez skórki i komory nasiennej, pokrojonego w kostkę (2 mniejsze jabłka)
  1. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości – 1 łyżka ciasta.
  2. Pieczemy od 20 – 25 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka (w ceramicznej formie piekłam 25 minut). Wyciągamy i studzimy. Babeczki dekorujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt może być schłodzony (wyciągam go 30 minut przed zrobieniem ciasta z lodówki). 
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Zamiast jogurtu można dodać maślankę. 
  4. Jeśli mamy twarde jabłka, to kroimy je na drobną kostkę, aby zmiękły podczas pieczenia. Można je w razie czego 'podsmażyć’ chwilę na patelni z dodatkiem masła. Gdy trochę zmiękną zdejmujemy z palnika i studzimy.

Smacznego 🙂

szybkie ciasto z jabłkami, szybkie ciasto bez miksera, ciasto z jabłkami, jabłka, cynamon

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Justyna
Justyna
4 lat temu

Czy moze byc zwykly cukier?

Mariola
Mariola
7 lat temu

Niesamowicie latwe ciasto. Upieklismy z z wnukami 2 I
i 3 letnimi, pomogli w przygotowaniu I jedzeniu tez. Pycha

4
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x