CIASTA/ DZIEŃ DZIECKA / ROCZEK

SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI i MUFFINY

szybkie ciasto z jabłkami, szybkie ciasto bez miksera, ciasto z jabłkami, jabłka, cynamon
Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Szybkie ciasto z jabłkami to pyszne, wilgotne ciasto pachnące jabłkami i cynamonem :).
Dodatkowym plusem ciasta jest brak użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną! Dlatego szybkie ciasto z jabłkami może zrobić każdy… no prawie każdy… potrzebny jest jeszcze piekarnik. Ciasto polecam delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Można też, tak jak ja zajadać się nim bez żadnych słodzących dodatków :). Z ciasta można zrobić przepyszne muffinki. 

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na formę 33×22 cm:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 80 ml wody
  • 120 ml oleju rzepakowego lub kokosowego (ok 110 g w postaci stałej)
  • 120 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 3 jabłka pokrojone w kostkę (całe jabłka – ok 500g)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. W misce umieszczamy jajka, wodę, olej, maślankę i cukier. Za pomocą rózgi kuchennej/trzepaczki mieszamy całość. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i krótko mieszamy.
  2. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33×22 cm.
  3. Pieczemy od 30 – 35 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
szybkie ciasto z jabłkami, szybkie ciasto bez miksera, ciasto z jabłkami, jabłka, cynamon
Muffiny z jabłkami
Składniki (11-12 szt):
  • 210 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki cynamonu lub 1 płaska łyżeczka
  • 1 duże jajko
  • 50 ml wody
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 70 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  1. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości.
  2. Pieczemy od 20 – 25 minut w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Babeczki dekorujemy cukrem pudrem.

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Zamiast maślanki możemy użyć mlek z dodatkiem soku z cytryny. Dodajemy do mleka łyżeczkę soku z cytryny i odstawiamy na 5 min przed dodaniem ciasta.
  4. Jeśli mamy twarde jabłka, to kroimy je na drobną kostkę, aby zmiękły podczas pieczenia. Można je w razie czego ‘podsmażyć’ chwilę na patelni z dodatkiem masła. Gdy trochę zmiękną zdejmujemy z palnika i studzimy.

Smacznego 🙂

szybkie ciasto z jabłkami, szybkie ciasto bez miksera, ciasto z jabłkami, jabłka, cynamonŹródło przepisu Tutaj.

Polecam również:

świąteczny tort z lampkami, tort szarlotka, tort z jabłkami, prażone jabłka, krem cynamonowy, ciasto piernikowe, mus jabłkowy, cukierki

krem z bounty do tortu, krem z batonikami bounty, krem bounty do tortu, batoniki bounty, śmietanka,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Mariola
    12 października 2017 at 19:29

    Niesamowicie latwe ciasto. Upieklismy z z wnukami 2 I
    i 3 letnimi, pomogli w przygotowaniu I jedzeniu tez. Pycha

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      12 października 2017 at 21:11

      Cieszę się! U mnie Błażej garnie się do wrzucania jabłek do ciasta 🙂 Takie ciasto to chyba najsłodszy sposób na spędzenie czasu z dziećmi 🙂

  • Zostaw komentarz