CIASTA

CZEKOLADOWE CIASTO Z BANANAMI

czekoladowe ciasto z bananami, ciasto z bananami, ciasto czekoladowe, kruszonka, ciasto z kruszonką,
Od tego ciasta wszystko się zaczęło! Kiedy poprosiłam przyjaciółkę o smaczny i prosty przepis na czekoladowe ciasto, nie spodziewałam się, że parę miesięcy później, taka amatorka pieczenia jak ja, założy blog kulinarny! Ponad dwa lata temu mąż podarował mi piekarnik, dzięki któremu mogłam wrócić do słodkiej pasji, która z niezależnych ode mnie przyczyn musiała zostać odłożona na kilka lat do szafy. Gdy zabierałam się za pieczenie tego ciasta nie potrafiłam zrobić nawet kruszonki! O biszkopcie nawet nie marzyłam. Dziś krem maślany na bezie szwajcarskiej potrafię zrobić z zamkniętymi oczami ;).
Jeśli zastanawiacie się, czy zdążycie się jeszcze kiedykolwiek nauczyć piec, to powiem Wam, że tak! W ciągu tego krótkiego czasu dowiedziałam się, że aby jakikolwiek wypiek się udał, muszą zostać spełnione pewne warunki. Dlatego w każdym przepisie staram się wszystko dokładnie opisać, abyście uniknęli zakalca :). Jako początkująca wiem co to lęk przed rozbiciem pierwszego jajka. Wiem jak smakuje zakalec…jest bardzo smaczny ;). Na pewno wiem, że jeszcze nic nie wiem i długa droga przede mną do osiągnięcia kulinarnego sukcesu. Ale ze wsparciem najbliższych mi osób jest on bliżej niż dalej.
Dziś, w drugą rocznicę założenia bloga ‘Słodki Pomysł’ życzę sobie i Wam, drodzy czytelnicy wielu słodkich sukcesów kulinarnych i drogi usłanej pięknie wyrośniętymi biszkoptami. Aby Wasze wypieki nie tylko cieszyły oko, ale i smakowały! Zapraszam na przepyszne czekoladowe ciasto z bananami!

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 25 g kakao
  • 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 2 bardzo dojrzałe banany (ok 200 g bez skórki)

Wykonanie:

  1. W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
  2. Rozgniatamy banany. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Przygotowujemy kruszonkę.
  3. W drugiej misie, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy jasną masę (ok 8 min). Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim i dokładnie miksujemy całość. Odkładamy mikser.
  4. Do utartego masła dodajemy suche składniki. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy ciasto, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Na końcu dodajemy banany i roztopioną czekoladę. Krótko mieszamy, do momentu otrzymania jednolitej masy.
  6. Ciasto wlewamy do keksówki o wymiarach 23×13. Posypujemy kruszonką.
  7. Pieczemy ok 45 – 55 minut w 190ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy czekoladowe ciasto z bananami i studzimy.
Kruszonka:
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • ok 2-3 łyżek mąki pszennej lub więcej

W małym rondelku topimy masło. Ściągamy z ognia i dodajemy cukier. Krótko mieszamy. Dodajemy łyżka po łyżce mąkę, aż uzyskamy kruszące się ciasto. Nie przesadzajmy z mąką, ponieważ za duża ilość powoduje, że kruszonka będzie się rozsypywać po upieczeniu.

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej, typ 450.
  3. Bananów nie rozgniatamy blenderem, ponieważ może wyjść przez to zakalec. Najlepiej użyć widelca.
  4. Dzięki bardzo dojrzałym bananom ciasto uzyskuje fajny aromat. Dlatego warto je kupić kilka dni wcześniej i pozwolić im dojrzeć.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 190°C z termoobiegiem, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Piekąc z termoobiegiem zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.


czekoladowe ciasto z bananami, ciasto z bananami, ciasto czekoladowe, kruszonka, ciasto z kruszonką,

czekoladowe ciasto z bananami, ciasto z bananami, ciasto czekoladowe, kruszonka, ciasto z kruszonką,

czekoladowe ciasto z bananami, ciasto z bananami, ciasto czekoladowe, kruszonka, ciasto z kruszonką,

Ciasto i kruszonka z dodatkiem miodu i mąki pełnoziarnistej!

Podoba Cie się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Dorota
    2 czerwca 2018 at 22:33

    Oczywiście masz rację. Na naukę nigdy nie jest za późno. Bratowa mojej mamy zarzekała się, że pieczenie to nie jest jej bajka, że nie wychodzi, że… Okazało się, że wychodzi. Wystarczyły chęci i sprawdzone przepisy.
    Ja piekę od zawsze. Kiedyś słodkości pojawiały się kilka razy w tygodniu, teraz rzadziej, bo muszę uważać na cukier. Szczególną przyjemność sprawia mi przygotowywanie tzw. tortów 3 D, a zwłaszcza radość z efektu końcowego osób, dla których je robię. Najczęściej są to moje wnuki, które zgłaszają “zapotrzebowanie” na określony kształt.
    Czekoladowo-bananowe ciasto wygląda zniewalająco.
    Serdecznie gratuluję drugich blogowych urodzin i życzę wielu kolejnych słodkich pomysłów:)

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 czerwca 2018 at 22:45

      Bardzo dziękuję 🙂 O tortach 3D jeszcze nie myślę 🙂 Przy moich chłopcach muszę robić smaczne, ale szybkie torty 🙂 Ale pewnie kiedyś usłyszę taką prośbę od nich i cóż…nie będzie już wymówek! Jeszcze raz dziękuję za życzenia i serdecznie pozdrawiam 🙂

  • Zostaw komentarz