CZEKOLADOWE CIASTO Z BANANAMI

by Magdalena Indyka
czekoladowe ciasto z bananami, ciasto z bananami, ciasto czekoladowe, kruszonka, ciasto z kruszonką,
image_print

Czekoladowe ciasto z bananami – od tego ciasta wszystko się zaczęło! Kiedy poprosiłam przyjaciółkę o smaczny i prosty przepis na czekoladowe ciasto, nie spodziewałam się, że parę miesięcy później, taka amatorka pieczenia jak ja, założy blog kulinarny! Ponad dwa lata temu mąż podarował mi piekarnik, dzięki któremu mogłam wrócić do słodkiej pasji, która z niezależnych ode mnie przyczyn musiała zostać odłożona na kilka lat do szafy. Gdy zabierałam się za pieczenie tego ciasta nie potrafiłam zrobić kruszonki! O biszkopcie nawet nie marzyłam. Teraz krem maślany na bezie szwajcarskiej potrafię zrobić z zamkniętymi oczami ;).
Dziś, w drugą rocznicę założenia bloga 'Słodki Pomysł’ życzę sobie i Wam, drodzy czytelnicy wielu słodkich sukcesów kulinarnych i drogi usłanej pięknie wyrośniętymi biszkoptami. Aby Wasze wypieki nie tylko cieszyły oko, ale i smakowały! Zapraszam na przepyszne czekoladowe ciasto z bananami!

Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 160 g drobnego cukru białego lub trzcinowego 
  • 3 jajka, rozm. 'L’
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 4g
  • 1 płaska łyżeczka sody – 3g
  • 20 g kakao (użyłam Wedel)
  • 75 g gorzkiej czekolady 64%, roztopionej
  • 200 g dojrzałych bananów, bez skórki
Wykonanie:
  1. W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
  2. Przygotowujemy kruszonkę.
  3. W misie, za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy jasną masę (ok 8 min). Odkładamy miskę na bok.
  4. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Rozgniatamy banany (w tym czasie czekolada przestygnie).
  5. Następnie, przez chwilę, ponownie ucieramy masło. Dodajemy jajka, jedno po drugim i dokładnie miksujemy całość. Odkładamy mikser.
  6. Dodajemy suche składniki. Za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej delikatnie mieszamy ciasto, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy banany i roztopioną czekoladę. Krótko mieszamy, do momentu otrzymania jednolitej masy.
  7. Ciasto wlewamy do keksówki o wymiarach 23×13. Posypujemy kruszonką.
  8. Pieczemy ok 50 – 55 minut w 190ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy czekoladowe ciasto z bananami i studzimy.
  9. W formie ceramicznej czas pieczenia wydłuża się od 5-10 minut. 
Kruszonka:
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru – 20 g
  • ok 70-80 mąki pszennej lub więcej

W małym rondelku topimy masło. Ściągamy z ognia i dodajemy cukier. Krótko mieszamy. Dodajemy łyżka po łyżce mąkę, aż uzyskamy kruszące się ciasto. Nie przesadzajmy z mąką, ponieważ za duża ilość powoduje, że kruszonka będzie się rozsypywać po upieczeniu.

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej, typ 450.
  3. Bananów nie rozgniatamy blenderem, ponieważ może wyjść przez to zakalec. Najlepiej użyć widelca.
  4. Dzięki bardzo dojrzałym bananom ciasto uzyskuje fajny aromat. Dlatego warto je kupić kilka dni wcześniej i pozwolić im dojrzeć.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 190°C z termoobiegiem, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Piekąc z termoobiegiem zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

czekoladowe ciasto z bananami, ciasto z bananami, ciasto czekoladowe, kruszonka, ciasto z kruszonką,

czekoladowe ciasto z bananami, ciasto z bananami, ciasto czekoladowe, kruszonka, ciasto z kruszonką,

czekoladowe ciasto z bananami, ciasto z bananami, ciasto czekoladowe, kruszonka, ciasto z kruszonką,

Ciasto i kruszonka z dodatkiem miodu i mąki pełnoziarnistej!

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Barbara Ba
Barbara Ba
3 lat temu

Wspaniale urosło. Niesamowite połączenie bananów z czekoladą, niezwykle aromatyczne. Dziękuję za przepis

MarMarzenaMMarzenana
MarMarzenaMMarzenana
5 lat temu

Dziękuję że jesteś. Dzięki Tobie i dziewczynom z bloga udało mi się upiec tort na chrzciny mojego malca. Wyszedł przepyszny. Nauczyłam się biszkopta rzucanego. Pierwszy raz robiłam masy. Zakupiłam rant i tylki Wilton a teraz z przyjemnością wracam do pieczenia jak jest okazja. Madziu to prawda że zarazasz. Życzę Ci wytrwałości i kolejnych sukcesów. Pozdrawiam

basienka12
basienka12
6 lat temu

Witam. Przy podwójnej porcji taki sam czas pieczenia? Pozdrawiam 🙂

Dorota
6 lat temu

Oczywiście masz rację. Na naukę nigdy nie jest za późno. Bratowa mojej mamy zarzekała się, że pieczenie to nie jest jej bajka, że nie wychodzi, że… Okazało się, że wychodzi. Wystarczyły chęci i sprawdzone przepisy.
Ja piekę od zawsze. Kiedyś słodkości pojawiały się kilka razy w tygodniu, teraz rzadziej, bo muszę uważać na cukier. Szczególną przyjemność sprawia mi przygotowywanie tzw. tortów 3 D, a zwłaszcza radość z efektu końcowego osób, dla których je robię. Najczęściej są to moje wnuki, które zgłaszają „zapotrzebowanie” na określony kształt.
Czekoladowo-bananowe ciasto wygląda zniewalająco.
Serdecznie gratuluję drugich blogowych urodzin i życzę wielu kolejnych słodkich pomysłów:)

7
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!