KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM RAFFAELLO

krem rafaello,krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,
Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE.
Delikatny krem kokosowy z migdałami na bazie śmietanki kokosowej przywodzi na myśl znane pralinki kokosowe. Krem raffaello idealnie komponuje się z jasnym biszkoptem i słodko-kwaśną frużeliną owocową. Chociaż towarzystwo kakaowego biszkoptu mu nie przeszkadza ;). 

Składniki:

  • 150 g śmietanki kokosowej, otrzymanej ze schłodzonego mleczka kokosowego*
  • 130 g białej czekolady
  • 220 g mascarpone, schłodzonego
  • 55 g wiórków kokosowych
  • 20 g migdałów w płatkach, posiekanych
  • kilka łyżek likieru kokosowego, np. Malibu (opcjonalnie)
  1. Schłodzone mleczko kokosowe (min. 48 godz.*) odwracamy do góry dnem i otwieramy. Odlewamy wodę kokosową i łyżką wyjmujemy gęstą, białą śmietankę, którą umieszczamy w rondelku.
  2. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy jej do wrzenia. Śmietanka ma być na tyle gorąca, aby bez problemu rozpuściła się w niej czekolada. Gdy temperatura śmietanki będzie odpowiednia zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy (w tym momencie dodajemy likier i mieszamy, jeśli robimy krem z likierem).
    Odstawiamy do wystudzenia. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 8 godz.).
  3. Następnego dnia umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odstawiamy mikser.
  4. Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane migdały. Szpatułką (może być mikser) delikatnie i krótko mieszamy. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt.
  5. Polecam torty z kremem raffaello: Tort serce i Kokosowy tort z malinami.

*Mleczko kokosowe (400 ml) powinno mieć powyżej 80% ekstraktu kokosowego.

 

Uwagi:
  1. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm.
    Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu raffaello: połączenia smakowe.
  3. Czas schładzania mleka kokosowego zależy od jego jakości. Moje chłodziłam ok 24 godzin, ale czasami może się zdarzyć, że czas może się wydłużyć. Dlatego polecam schładzać mleko kokosowe min. 48 godz. przed użyciem. 
  4. Do kremu użyłam śmietanki kokosowej. Można zamiast niej dodać śmietankę kremówkę 36%. Nie polecam śmietanki 30%, ponieważ krem raffaello wyjdzie mniej stabilny. 

Smacznego 🙂


krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

krem rafaello, krem rafaello do tortu, krem kokosowy z migdałami, krem kokosowy, krem do tortu, wiórki kokosowe, migdały, mleko kokosowe, śmietanka kokosowa,

Polecam również:

tort szwarcwaldzki, czarny las, tort z wiśniami, krem śmietankowy, wiśnie, czekolada,

krem maślany z mlekiem skondensowanym, krem do tynkowania, masło, mleko skondensowane, krem maślany do dekoracjikrem z bounty do tortu, krem z batonikami bounty, krem bounty do tortu, batoniki bounty, śmietanka,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

11 komentarzy

  • Odpowiedź
    nimewonef
    16 września 2019 at 11:08

    Robiłam ten krem z mleczka z zawartością 80% ekstraktu, jednak po chłodzeniu przez kilka dni – konsystencja zdecydowanie nie była taka, jak na Pani zdjęciach. Mimo to podjęłam próbę i muszę przyznać, że krem wyszedł pyszny i delikatny, mało brakowało, żebym nie zjadła go po prostu łyżką 🙂 Obecnie mój zdecydowany faworyt kokosowy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 września 2019 at 20:29

      Cieszę się. Konsystencja mleczka zależy od jakości śmietanki. Raz trafiłam na taką, która kolor miała szary i nie była zbyt stabilna. Od jakiegoś czasu kupuję w Lidlu śmietankę kokosową i jest ok.

  • Odpowiedź
    Monia
    7 czerwca 2019 at 01:10

    Chłodziłam mleczko kokosowe w lodówce 2 dni i nie wyszła z niego śmietanka, po otworzeniu puszki było płynnej konsystencji. Z braku innego mleczka i pory (robiłam to w nocy), wrzuciłam do niego i rozpuściłam czekoladę, zobaczymy co jutro z tego wyjdzie. Mam nadzieję że krem się uda, inaczej będę jutro głęboko (wiadomo gdzie). Zresztą już musiałam po raz drugi piec biszkopt bo pierwszy nie wyszedł (to mój pierwszy biszkopt, który się nie udał.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2019 at 17:56

      To może być wina mleczka kokosowego. Są różnie i nie każde jest dobrej jakości.

  • Odpowiedź
    Ewelina Ewelina
    17 maja 2019 at 15:31

    Jakiego mleka Pani użyła?
    Mam z Lidla i nie wiem czy się nadaje.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 maja 2019 at 20:11

      Z Lidla 🙂 Będzie ok 🙂

      • Odpowiedź
        Ewelina Ewelina
        17 maja 2019 at 21:45

        Dziękuję 😘

        • Odpowiedź
          Agnieszka
          24 maja 2019 at 07:19

          Czy mogę dać część śmietanki kokosowej a cześć 36%? Czy lepiej nie mieszać?

          • Magdalena Indyka
            24 maja 2019 at 09:33

            Tak, można 🙂 Za pierwszym razem mieszałam. Potem zrobiłam na samej śmietance kokosowej.

  • Odpowiedź
    Muffiny
    3 lutego 2019 at 20:05

    Ta porcja kremu na ile starczy muffinek?

  • Zostaw komentarz