MUS TRUSKAWKOWY

by Magdalena Indyka
mus truskawkowy do tortu, krem truskawkowy, mus z truskawek do monoporcji, przepis na truskawkowy krem, przepis na mus do monoporcji,

Mus truskawkowy to pyszny, lekki krem truskawkowy do tortu i ciasta. Idealny również do monoporcji. Mus z truskawek można podawać jako deser, który z chęcią spałaszują dzieci. 
Polecam również krem z truskawek i żelkę z truskawek.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.

Składniki na ok 220 g puree z truskawek:

  • 200 g świeżych/mrożonych truskawek 
  • 25 g cukru lub więcej, do smaku
Składniki na mus truskawkowy:
  • 220 g (ok 230 ml) puree truskawkowego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie, do smaku)
  • 7 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 120 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  2. Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy truskawki zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy truskawki, aby otrzymać gładkie puree. Dodajemy sok z cytryny (nie jest konieczny).
  3. Podgrzewamy puree truskawkowe do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy otrzymane puree truskawkowe
  4. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus truskawkowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem truskawkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże truskawki miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 

 

Uwagi:
  1. Musu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość musu ok 2 cm).
    Z tej ilości musu wyjdzie 11 półkul o śr 5 cm do monoporcji.  Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Jeśli chcecie cieńszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 20 (2 cm) i pomnożyć np. przez 15 (1,5 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z truskawkami: połączenia smakowe.
  4. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 220 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców, to można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g). 

Smacznego 🙂

mus truskawkowy do tortu, krem truskawkowy, mus z truskawek do monoporcji, przepis na truskawkowy krem, przepis na mus do monoporcji,

mus truskawkowy do tortu, krem truskawkowy, mus z truskawek do monoporcji, przepis na truskawkowy krem,

mus truskawkowy do tortu, krem truskawkowy, mus z truskawek do monoporcji, przepis na truskawkowy krem,

mus truskawkowy do tortu, krem truskawkowy, mus z truskawek do monoporcji, przepis na truskawkowy krem, przepis na mus do monoporcji,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

105 komentarzy

Gosia 24/11/2023 - 18:48

Czy puree można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się ewentualnych pestek? W którym momencie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/11/2023 - 11:12

Po zmiksowaniu masy blenderem :).

Odpowiedź
Paulina 05/06/2023 - 22:02

Ile zelatyny Bo w opisie jest 7 G a później pisze ze dała Pani 6.1g

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/06/2023 - 12:26

7 🙂 Tekst w uwagach kopiowałam z innego przepisu i zapomniałam poprawić.

Odpowiedź
Basia 23/06/2023 - 12:52

Czy zamiast żelatyny można dodać mąkę ziemniaczaną, jeśli tak to w jakich proporcjach

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/06/2023 - 20:37

Nie można. Mąka ziemniaczana nie ma właściwości żelatyny i zupełnie inaczej działa.

Odpowiedź
Wiola 24/10/2023 - 19:39

Witam,
W przepisie pisze Pani, żeby śmietanki nie ubijać do końca a w filmiku jest, żeby ubić na sztywno. Jak powinno być ostatecznie? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/10/2023 - 22:19

Nie ubijać do końca 🙂 Film jest stary i będę go niebawem zmieniać na nowy 🙂 Człowiek cały czas się uczy i muszę przez to niektóre filmy uaktualnić 🙂

Odpowiedź
Asia 28/05/2023 - 20:13

Dziękuję za przepis. Mus dałam z żelką truskawkową. Wszyscy chwalili lekką „piankę” w torcie.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/05/2023 - 21:49

Bardzo się cieszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam!

Odpowiedź
Paulina 08/07/2023 - 09:33

Można prosić o doprecyzowanie jednostek? Bo w przypadku gęstej śmietany jak np. Piątnica 36% 1g to nie to samo co 1ml 😀 Dziękuję 😀

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/07/2023 - 11:46

Nie używam już śmietanki z Piątnicy. Ona jest za tłusta dla mnie w smaku. Od roku używam do musów śmietanki 30%. Wcześniej używałam 36% ale z innych firm, które nie są tak gęste jak ta z Piątnicy. Do śmietanki z Piątnicy stosowałabym proporcje w ml. Ja bazuję na starych proporcjach i daję śmietankę 30% w gramach i zawsze mi wychodzi. Ale śmietanka z Piątnicy to osobny przypadek, gdzie różnica w ml i gr może wyjść duża.

Odpowiedź
Dominia 12/08/2022 - 12:23

W którym momencie nakładać górną warstwę biszkoptu? Po całkowitym stężeniu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/08/2022 - 13:03

Nakładamy od razu po wyłożeniu musu. Jak stężeje to biszkopt nie przyklei się dobrze do musu.

Odpowiedź
Kinga ga 16/06/2022 - 10:25

Dziękuję 😊

Odpowiedź
Kinga 15/06/2022 - 16:35

Tort z musem truskawkowy planuje przygotować na niedzielę. Czy tort z takim musem mogę złożyć w piątek, czy lepiej przygotować go w sobotę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/06/2022 - 09:38

Bez problemu możesz go złożyć w piątek! Zawsze tak robię i torty wychodzą pyszne 🙂 Nic się jeszcze nie zepsuło 🙂

Odpowiedź
Justyna 10/05/2022 - 12:17

Czy mus można dać na dolne piętro tortu piętrowego? Boje się czy nie będzie za ciężko dla niego?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/05/2022 - 13:00

Polecam dać go wyżej 🙂 Można dać go do dolnego piętra, ale na górną warstwę. Proszę też zadbać o wsporniki, bo bez tego tort z musem siądzie pod ciężarem górnego tortu :).

Odpowiedź
Justyna 10/05/2022 - 21:12

A jaki poleciłaby Pani krem na sam spód?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/05/2022 - 09:27

Tu są podane propozycje do kremu o smaku truskawkowym: https://slodkipomysl.pl/smaki-kremow-do-tortu

Odpowiedź
Paulina 06/07/2022 - 13:20

3 x ubijalam śmietankę. 2x nie ubiła się a 3. Raz się zważyła… Zwariuje zaraz. Chłodzi się w zamrażarce kolejna śmietanka ale puree w tym czasie zaczęło tężeć. Bardzo delikatnie je podgrzałam do temp. Pokojowej. Czy jest ryzyko że krem nie stężeje przez taki zabieg? To było kilka sekund na najmniejszym gazie.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/07/2022 - 17:01

Spokojnie można podgrzać puree. Uważaj z tych chłodzeniem śmietanki w zamrażarce, aby nie zamrozić jej. Co kilka minut wstrząsaj pudełkiem. Śmietankę do musu nie ubijamy do końca na sztywno. Idealna jest taka ubita na 3/4. Będę niebawem nagrywać nowy film, gdzie pokażę dokładnie jaka ma być. Na starych filmach za bardzo ubijałam śmietankę.

Magda 22/12/2022 - 22:59

Jakiś czas temu robiłam ten mus, część zamrozilam, podpowiesz mi jak go prawidłowo rozmrozić? Jak z nim postępować?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/12/2022 - 00:07

Jeśli zamroziłaś gotowy mus, tzn. puree ze śmietanką, to po rozmrożeniu i podgrzaniu zrobi Ci się płyn. Nie da się tego uratować. Jeśli zamroziłaś tylko puree bez żelatyny, to rozmrażasz puree w lodówce, potem podgrzewasz w garnuszku i dodajesz żelatynę. Możesz od razu wrzucić zamrożone puree i podgrzać do momentu wrzenia i dodać żelatynę.

Odpowiedź
Katarzyna 19/04/2022 - 10:54

Witam, czy w ten mus można dać żelkę truskawkową? Czy żelkę lepiej dawać w kremy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/04/2022 - 19:19

Jak najbardziej można do musu dać żelkę 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 22/06/2022 - 16:56

Czy do musu można dodać świeże owoce?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/06/2022 - 19:55

Tak.

Odpowiedź
Agnieszka 19/01/2022 - 18:47

Czy zamiast rantu można włożyć biszkopt do tortownicy i wtedy nałożyć mus truskawkowy ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/01/2022 - 13:51

Tak 🙂 Tylko żeby ta tortownica przylegała do biszkoptu.

Odpowiedź
Krystyna 17/01/2022 - 12:45

Pani Magdaleno, a co w wegetarianami ? 🙂 mam coraz więcej wokół siebie przyjaciół, którzy są wege i nie tolerują żelatyny. Czy to się da zrobić z agarem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/01/2022 - 12:40

Da się zrobić mus z agarem. Tylko mi kiedyś mus malinowy z agarem nie wyszedł i od tego czasu zaniechałam prób. Dlatego nie jestem w stanie pomóc z agarem.

Odpowiedź
AgaAga 28/01/2023 - 13:31

Wychodzi🙂 nigdy nie robiłam z żelatyną, więc nie mam porównania, ale z agarem jest stabilny 🙂 1 łyżeczkę agaru wymieszać z 3 łyżkami wody, gotować ok 2min (gdy zaczyna mocno gęstnieć dodać kilka łyżek musu). Potem zdjąć z palnika i dodawać po łyżce musi w temperaturze pokojowej, za każdą razem dokładnie mieszać. Ubić śmietanę, połączyć i gotowe 🙂

Odpowiedź
Aleksandra 28/09/2023 - 12:38

Czy zamiast białego cukru można dodać cukier trzcinowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/09/2023 - 11:06

Można 🙂

Odpowiedź
MartaMarta 14/06/2021 - 17:26

Witam,
jakiej żelatyny Pani używa? Takiej standardowej, którą zalewa się ciepłą wodą czy innej?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/06/2021 - 22:16

Tak, daję żelatynę uniwersalną Dr Oetker. Ja zalewam zimną wodą żelatynę.

Odpowiedź
Magdalena 23/05/2021 - 20:42

Witam,
czy ten krem nadaje się do dekoracji muffinek?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/05/2021 - 16:25

Można, ale to bardzo lejący krem zanim stężeje. Ładniej i prościej udekorować babeczki kremem truskawkowym: https://slodkipomysl.pl/krem-truskawkowy/

Odpowiedź
Ola 29/08/2021 - 11:27

Mus truskawkowy nie ściął się w plastikowym pojemniczku, tak jak powinien przez noc… Proporcji pilnowałam. Czy jeśli jeszcze dobę postoi w torcie jako przełożenie to jest szansa że się zetnie???? Tort gotowy do dekoracji a ja się boję że nie da się pokroić 😥

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/08/2021 - 12:08

Mus był płynny? Jeśli tak to albo żelatyny było za mało, albo soku z truskawek było za dużo. Jeśli mus nie stężał po nocy w lodówce, to w torcie też nie stężeje.

Odpowiedź
Agata 22/04/2021 - 18:00

Dzień dobry,
czy mogę do tego kremu dodać mascarpone? wtedy mniej żelatyny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/04/2021 - 00:28

Tak.

Odpowiedź
mMartyna 19/04/2021 - 19:50

witam czy jeśli mam zamrożone zblendowane truskawki zamrożone to nadają się do zrobienia musu ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/04/2021 - 21:45

Tak.

Odpowiedź
Asia 28/07/2020 - 19:40

Robiłam mus dwukrotnie i wyszedł mi bardzo stabilny i zastanawiam się czy wychodzi mi zbytnio „zbity”. Mało przypomina mus jak np. w ptasim mleczku. Czy tak ma być? Czy może daję za dużo żelatyny?
P.S Świetna strona! Przepisy uwielbiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/07/2020 - 16:47

Może być tak, że za dużo. Ale jeszcze nikt się nie skarżył, że za mocno zbity jest. Raczej że nie chce stężeć :). Następnym razem daj 1-2 gr mniej żelatyny i zobacz jaki Ci wyjdzie.

Odpowiedź
Weronika 26/06/2020 - 13:18

Czy biszkopt można normalnie nasaczyc przy takim musie? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/06/2020 - 13:44

Tak. Zawsze nasączam biszkopt przy musie.

Odpowiedź
Aleksandra 19/06/2020 - 15:47

Czy do musu przyklei się ciemny tynk z Pani przepisu ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/06/2020 - 18:15

Tak Nigdy nie miałam problemu z nałożeniem tynku z kremu maślanego na mus owocowy. Zawsze można zrobić ramkę z kremu maślanego i do środka wlać mus. Można też po zastygnięciu musu wyskrobać delikatnie brzeg i wypełnić 'dziurę’ kremem maślanym. Potem otynkować całość.

Odpowiedź
Aleksandra 18/01/2021 - 20:08

Witam. Czy zamiast zwykłej śmietanki 30 czy 36 % mogę dodać smuetanke roślinna w kartonie decor up?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/01/2021 - 22:28

Nie znam tej śmietanki i trudno mi powiedzieć jaką konsystencję i stabilność ma po ubiciu.

Odpowiedź
Julia 10/06/2020 - 09:56

Pani Magdaleno, będę piekła tort o średnicy 25 cm, chce otrzymać z niego trzy blaty. Czy dobrze rozumiem, że muszę podwoić ilość kremu w przepisie aby przełożyć taki tort ? Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/06/2020 - 12:56

Tu jest przelicznik foremek, gdzie można obliczyć potrzebną ilość składników.

Odpowiedź
Edyta 08/06/2020 - 17:20

Czy do musu mogę wrzucić pokrojone truskawki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/06/2020 - 20:24

Można 🙂

Odpowiedź
Natalia 23/06/2020 - 09:47

Pani Madziu, czy ten mus nadawałby sie na wierzch sernika?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/06/2020 - 14:50

Tak :).

Odpowiedź
Karolina 03/06/2020 - 22:28

Witam. Czy mogę zamiast z truskawek zrobić ten mus z mrożonych owoców leśnych? Czy proporcje pozostałych składników będą podobne? Pozdrawiam ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/06/2020 - 22:45

Tak, można dać owoce leśne 🙂 Proporcje te same 🙂

Odpowiedź
Karolina 04/06/2020 - 11:12

Dziękuję ? tak też myślałam ale wolałam się upewnić ? goście chwalą musy z Pani przepisów więc i tym razem musi się udać ? pozdrawiam K.

Odpowiedź
kasia.k 01/04/2020 - 11:48

Pani Magdo czy wystarczy schładzać tort przełożony tym musem 8 godzin i dalej go kończyć?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/04/2020 - 12:09

Tak 🙂 Ważne aby mus był stabilny. 8 godzin powinno wystarczyć.

Odpowiedź
kasia.k 01/04/2020 - 12:24

Dziękuję za odpowiedź ?

Odpowiedź
Karolina 29/05/2020 - 17:25

Zrobiłam ten mus i od ok.. 3h jest w lodowce. Wydaje mi się za rzadki (wyslalam filmik na facebooku) czy da się jeszcze uratowaac?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/05/2020 - 17:42

Rozpuść łyżeczkę żelatyny w wodzie. Jak spęcznieje to rozpuść w kąpieli wodnej, aby zrobiła się płynna. Dodaj 1 łyżeczkę musu i energicznie wymieszaj. Zacznij miksować mus i dodaj tą masę z żelatyną. Dokładnie wymieszaj. Widocznie truskawki miały dużo wody.

AgaAga 20/06/2020 - 16:26

Witam! Czy mogę dać śmietanę 30 %?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/06/2020 - 10:34

Tak. Dałabym wtedy 1-2 żelatyny więcej.

Odpowiedź
Aga 21/08/2019 - 11:34

Witam. Chciałam powiedzieć że od niedawna robię torty i tylko na okazje rodzinne ale za każdym razem sięgam do pani przepisów i porad.Teraz będę robiła tort na moje 40-ste urodziny. chciałam żeby był przełożony musem truskawkowym(bo wszyscy sie nim zachwycamy)i brakuje mi czegoś drugiego ale proszę o radę co by to mogło być .Były już michały czarne i oreo:) I jeszcze pytanie odnośnie tarteletek czy mogę je wypełnić kremem dzień wcześniej (będą bez frużeliny) czy zmiękną?Bardzo dziękuję i pozdrawiam .

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/08/2019 - 14:33

Do musu truskawkowego pasuje krem raffaello lub prosty krem czekoladowy. Tartaletki miękną nie tylko od kremu. Tu polecam krem ze śmietanki i mascarpone, który jest mniej wodnisty. Wilgoć w lodówce też zmiękcza ciasto. Polecam udekorowanie babeczek późnym wieczorem, aby długo ich nie przechowywać w lodówce.

Odpowiedź
aga 09/09/2019 - 11:26

Dziękuję za szybką odpowiedz. Przegłosowany został krem czekoladowy. Mam tylko pytanie które przełożenie zrobić jako pierwsze czyli na dole . czekoladowe czy mus truskawkowy . Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/09/2019 - 13:02

Ja zawsze daje najcięższe kremy na sam dół. Musy są stabilne z żelatyną, ale jak długo postoi w cieple to różnie może być. Dlatego krem czekoladowy zawsze staram się dać na sam dół 🙂

Odpowiedź
Aga 13/09/2019 - 17:34

Witam. Właśnie mi się zwarzyl mus po dodaniu do śmietanki da się go uratować?

Magdalena Indyka 13/09/2019 - 18:17

Podgrzać na parze wodnej, cały czas miksując, aż się ujednolici. Spróbuj potem jak to smakuje. Nigdy nie ratowałam musu i wydaje mi się, że może trzeba będzie dodać więcej żelatyny. Gdy mus się ujednolici włóż go do lodówki i co kilka minut sprawdzaj jego konsystencję. Jeśli po dwóch godzinach będzie nadal płynny to dodaj żelatynę.

Ewa 11/06/2019 - 09:20

Pani Magdo, czy przy przekładaniu biszkoptu tym musem trzeba robić rant ze śmietany i mascarpone, żeby nie wypłynął, czy nie jest to potrzebne?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/06/2019 - 19:37

Rant robimy tylko z papieru do pieczenia. Wokół musu nie musimy robić rantu z kremu śmietankowego.

Odpowiedź
Magdalena Go 07/06/2019 - 14:19

Włożyłam właśnie mus do lodówki. Co jeśli się okaże że żelatyny jest zbyt mało? Dobic mascarpone?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/06/2019 - 17:56

Dodałabym więcej żelatyny.

Odpowiedź
Judyta 26/10/2020 - 16:36

Tyle przepisów przetestowałam kremów truskawkowych i nigdy nie byłam zadowolona… Właśnie zrobiłam mus truskawkowy z Pani przepisu jest rewelacyjny,.porostu pyszny…..polecam przepis

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/10/2020 - 12:34

Super! Bardzo się cieszę. Robiłam krem truskawkowy i niestety taki krem jest słaby w smaku. Jak na razie jedynie mus jest najpyszniejszy 🙂

Odpowiedź
aNONIM 29/05/2019 - 13:51

WITAM, CHCIAŁABYM ZROBIĆ TORT PIERWSZE PRZEŁOŻENIE TO KREM TRUFLOWY, A DRUGIM PRZEŁOŻENIEM BYŁBY WŁAŚNIE MUS TRUSKAWKOWY. CZY WEDŁUG PANI TAKI TORT BĘDZIE WSPÓŁGRAŁ SMAKOWO?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/05/2019 - 14:59

Wg mnie lepszy będzie mus malinowy 🙂 Robiłam z musem wiśniowym i było pysznie 🙂

Odpowiedź
Katarzyna 15/05/2019 - 21:50

Witam, czy zamiast żelatyny mogę dodać galaretkę truskawkową? wiadomo bez cukru dodatkowo, ale w jakiej ilosci?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/05/2019 - 23:34

Można. Nie robiłam tego musu z galaretką, więc trudno mi powiedzieć ile. Na mojej grupie dziewczyny wspominały, że dają 1 opakowanie.

Odpowiedź
Aga 16/08/2018 - 15:07

Potrzebuję przygotować tort na niedzielę. I tak się zastanawiam czy jeśli zaczne od piątku to wystarczy? W pt biszkopt, czekolady i Milky way w śmietańce. w sobotę rano mus i przełożenie i wieczorem dekoracja. Wytrzyma to wszystko czy radzidz Madxiu inaczej to zorganizować?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/08/2018 - 15:27

Biszkopt upiecz w czwartek wieczorem (świeży gorzej się kroi). W piątek zrób kremy i ze spokojem przełóż tort. Tylko czekolady i batoniki rozpuść w śmietance w czwartek wieczorem, aby w piątek można było je ubić z mascarpone. Mus w piątek zrób. Tak przygotowany tort do lodówki na całą noc i w sobotę zostanie Ci tynkowanie i dekorowanie. Ja tak zawsze robię. Wtedy nie muszę latać jak szalona przy dzieciach, tylko na spokojnie :).

Odpowiedź
Ewelina 27/01/2022 - 13:17

Do tej pory robiłam raczej kremy maślane i mam zagwozdkę, czy nic nie stanie się z musem przez ten czas? Chciałabym zrobić mus i przełożyć tort w czwartek wieczorem (impreza w sobotę), ale właśnie obawiam się, że krem do tego czasu się zepsuje ze względu na owoce.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/01/2022 - 11:46

Robię często musy z różnych owoców i nic się nie dzieje. Śmiało możesz zrobić w czwartek. Tu nie ma całych owoców, które mogłyby się zepsuć.

Odpowiedź
Anna 27/06/2018 - 07:43

Witam, czy jeśli będę robić z malin to takie same proporcje??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/06/2018 - 10:46

Podobne 🙂 Tu jest dokładny przepis: https://slodkipomysl.pl/mus-malinowy-do-tortu/

Odpowiedź
Ewelina 14/05/2021 - 13:20

Czy zamiast mrożonych truskawek mogę dać mrożone mango? Jakie wtedy proporcje

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/05/2021 - 00:22

Można dać. Ale nie wiem jakie proporcje dać, aby było pysznie i mus wyszedł stabilny.

Odpowiedź
Karolina 15/06/2018 - 16:17

A czy można taki sam mus przygotować z agrestu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/06/2018 - 16:22

Nie robiłam takiego, ale spróbowałabym. Agrest na pewno też trzeba zmiksować blenderem, aby zmielić skórki. Przecedzić przez sitko. Nie wiem ile soku puści agrest i ile owoców będzie potrzebnych. Jeśli spróbujesz to chętnie się dowiem jak wyszedł 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Karolina 15/06/2018 - 16:29

To jutro próbuje z takich samych proporcji jak na truskawki i zobaczymy. Będę pisać co wyszło

Odpowiedź
Olga 26/09/2019 - 11:26

Dzień dobry a nie można musi wsądzić do lodówki i przełożyć później?jestem na etapie pieczenia biszkoptu a truskawki z żelatyna juz mi się chlodsa w lodowce

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/09/2019 - 12:13

Nie można. Mus stężeje w lodówce i nie rozsmarujesz go na biszkopcie. Wyciągnij truskawki z żelatyną z lodówki i jeśli zacznie tężeć podgrzej chwilę, aby puree zrobiło się płynne i ponownie ostudź. Nie doprowadzaj do wrzenia.

Odpowiedź
Waldemar 08/06/2018 - 10:15

A po co najpierw podgrzewamy truskawki a później blendujemy? Nie można najpierw zblędować a później podgrzać

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/06/2018 - 11:43

Można. Ale mrożone łatwiej podgrzać, aby zmiękły. Nie każdy ma mocny sprzęt do rozdrabniania lodu. Świeże można przed podgrzewaniem zblendować. Nie ma problemu.

Odpowiedź
Kasia 22/05/2020 - 21:12

A czy do tego musu mogę dodać kawałki truskawek? Czy puszczą sok?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/05/2020 - 22:41

Można dać 🙂 W musie jest żelatyna i nawet jeśli truskawki puszczą sok, to nic nie powinno się stać.

Odpowiedź
Aleksandra 25/05/2018 - 22:23

Witam 🙂 Pani Magdo jeżeli użyje mrożonych truskawek to dodać więcej żelatyny czy tyle co w przepisie? I czy rozmrażać truskawki na ogniu zasypane cukrem czy normalnie ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/05/2018 - 23:01

Ja robiłam z mrożonych, więc żelatyny tule ile w przepisie. Zasypuję cukrem mrożone truskawki i rozmrażam na małym ogniu.

Odpowiedź