RASPBERRY POKE CAKE – malinowy ciasto

by Magdalena Indyka
raspberry poke cake, ciasto malinowe, malinowy sen, ciasto z malinami,
image_print

Raspberry Poke Cake – to pyszne waniliowe ciasto nasączone galaretką malinową, udekorowane kremem śmietankowym i frużeliną malinową. Malinowe ciasto w każdym kawałku smakuje słonecznym latem :). Zaletą tego ciasta jest to, że można je zrobić w dowolnej wersji smakowej, z ulubionymi owocami np. jagodami.
Jeśli lubicie takie ciasta, to z pewnością zasmakuje wam również babka z szampanem!
Ciasto można również wykorzystać do tortów.

Ciasto (forma o wym. 22×22 cm) skorzystaj z przelicznika foremek:
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 170 g cukru
  • 2 jajka 'L’
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 g kwaśnej śmietany 18% lub 25 g mleka
  • 100 g mleka
  • 240 g mąki tortowej, typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę, ok 5-8 minut. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Na końcu wlewamy mleko i krótko miksujemy. Masa po dodaniu mleka zwarzy się, ale to normalne. Odkładamy mikser.
  2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość do momentu połączenia się składników.
  3. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 22×22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy od 35 do 45 minut w 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
  5. Ciepłe ciasto nakłuwamy grubszym patyczkiem, np. od lizaka. Następnie polewamy powoli rozpuszczoną, gorącą galaretką. Odstawiamy ciasto do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na min. 45 min. 
  6. Na schłodzone ciasto wykładamy krem śmietankowy i wkładamy do lodówki, aby krem schłodził się – ok 60 min.
  7. Po schłodzeniu ciasta z kremem nakładamy ostudzoną frużelinę malinową. Gotowe ciasto Raspberry Poke Cake wkładamy do lodówki na min. 2 godziny przed podaniem.

Galaretka:

  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 200 ml wrzątku
  • odrobina barwnika czerwonego/różowego

Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretkę. Dodajemy trochę barwnika, aby wzmocnić kolor. 

Krem śmietankowy:

  • 450 g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru, do smaku
  1. W misce umieszczamy kremówkę i cukier puder. Przy pomocy miksera (szybkie obroty) ubijamy całość, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy.
  2. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Frużelina malinowa – frużelina malinowa:
  • 350 g świeżych/mrożonych malin
  • 2-3 łyżki cukru, do smaku
  • 6 g żelatyny + 3 łyżki (24 g) zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 10 min, aż napęcznieje.
  2. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu.
    Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Gotujemy całość, aż dodane maliny zmiękną.
  3. Gdy całość się zagotuje wyłączamy palnik. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
  4. Studzimy frużelinę i nakładamy na krem śmietankowy.
  5. Frużeliny nie schładzamy przed nałożeniem na malinowe ciasto. Gęstą frużelinę będzie trudniej nałożyć na ciasto. 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz kremówki i mrożonych malin.
  2. W Stanach Zjednoczonych popularnym ciastem jest również 'White Cake’. Różni się od 'Yellow Cake’ tym, że zamiast całych jajek używa się tylko białek, co daje prawie biały kolor ciasta.
  3. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.

Smacznego 🙂

raspberry poke cake, ciasto malinowe, malinowy sen, ciasto z malinami,

raspberry poke cake, ciasto malinowe, malinowy sen, ciasto z malinami, Podoba Ci się przepis na Malinowy sen? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Agata
Agata
6 lat temu

Wczoraj zrobiłam „malinowy sen” po raz pierwszy i napewno nie ostatni. Ciasto jest rewelacyjne. Goście byli zachwyceni. Tak pysznego ciasta dawno nie jadłam. Dziękuję za przepis. Śledzę Pani przepisy na blogu oraz należę do grupy na Facebooku i jest Pani najlepsza!! Dziękuję raz jeszcze☺

Paulina
Paulina
7 lat temu

Ciasto przepyszne! Robiłam je trzy razy i za każdym razem wszystkim smakowało (za każdym razem inni goście). Z tym, że zamiast frużeliny z malin, zrobiłam truskawkową (akurat miałam pomrożone).

4
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x