Raspberry Poke Cake – to pyszne waniliowe ciasto nasączone galaretką malinową, udekorowane kremem śmietankowym i frużeliną malinową. Malinowe ciasto w każdym kawałku smakuje słonecznym latem :). Zaletą tego ciasta jest to, że można je zrobić w dowolnej wersji smakowej, z ulubionymi owocami np. jagodami.
Jeśli lubicie takie ciasta, to z pewnością zasmakuje wam również babka z szampanem!
Ciasto można również wykorzystać do tortów.
Ciasto (forma o wym. 22×22 cm) – skorzystaj z przelicznika foremek:
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 170 g cukru
- 2 jajka 'L’
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 25 g kwaśnej śmietany 18% lub 25 g mleka
- 100 g mleka
- 240 g mąki tortowej, typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę, ok 5-8 minut. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Na końcu wlewamy mleko i krótko miksujemy. Masa po dodaniu mleka zwarzy się, ale to normalne. Odkładamy mikser.
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 22×22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy od 35 do 45 minut w 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
- Ciepłe ciasto nakłuwamy grubszym patyczkiem, np. od lizaka. Następnie polewamy powoli rozpuszczoną, gorącą galaretką. Odstawiamy ciasto do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na min. 45 min.
- Na schłodzone ciasto wykładamy krem śmietankowy i wkładamy do lodówki, aby krem schłodził się – ok 60 min.
- Po schłodzeniu ciasta z kremem nakładamy ostudzoną frużelinę malinową. Gotowe ciasto Raspberry Poke Cake wkładamy do lodówki na min. 2 godziny przed podaniem.
Galaretka:
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 200 ml wrzątku
- odrobina barwnika czerwonego/różowego
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretkę. Dodajemy trochę barwnika, aby wzmocnić kolor.
Krem śmietankowy:
- 450 g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 4 łyżki cukru pudru, do smaku
- W misce umieszczamy kremówkę i cukier puder. Przy pomocy miksera (szybkie obroty) ubijamy całość, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy.
- Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Frużelina malinowa – frużelina malinowa:
- 350 g świeżych/mrożonych malin
- 2-3 łyżki cukru, do smaku
- 6 g żelatyny + 3 łyżki (24 g) zimnej wody
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 10 min, aż napęcznieje.
- Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu.
Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Gotujemy całość, aż dodane maliny zmiękną. - Gdy całość się zagotuje wyłączamy palnik. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy frużeliny z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
- Studzimy frużelinę i nakładamy na krem śmietankowy.
- Frużeliny nie schładzamy przed nałożeniem na malinowe ciasto. Gęstą frużelinę będzie trudniej nałożyć na ciasto.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz kremówki i mrożonych malin.
- W Stanach Zjednoczonych popularnym ciastem jest również 'White Cake’. Różni się od 'Yellow Cake’ tym, że zamiast całych jajek używa się tylko białek, co daje prawie biały kolor ciasta.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na Malinowy sen? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Wczoraj zrobiłam „malinowy sen” po raz pierwszy i napewno nie ostatni. Ciasto jest rewelacyjne. Goście byli zachwyceni. Tak pysznego ciasta dawno nie jadłam. Dziękuję za przepis. Śledzę Pani przepisy na blogu oraz należę do grupy na Facebooku i jest Pani najlepsza!! Dziękuję raz jeszcze☺
Cieszę się, że smakowało! Dziękuję 🙂 Pozdrawiam!
Ciasto przepyszne! Robiłam je trzy razy i za każdym razem wszystkim smakowało (za każdym razem inni goście). Z tym, że zamiast frużeliny z malin, zrobiłam truskawkową (akurat miałam pomrożone).
Cieszę się, że zasmakowało 🙂 Ja raz robiłam z truskawkami i było pyszne.