FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI

FRUŻELINA Z ANANASA – z puszki

frużelina z ananasa, frużelina ananasowa, ananasy w galaretce, frużelina z ananasa w puszce,
Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Frużelina z ananasa to słodki, owocowy dodatek do tortów i ciast. Frużelina ananasowa idealnie komponuje się z kremem kokosowym lub cynamonowym

Składniki :

  • 250 g ananasów z puszki
  • 180 ml syropu/zalewy z ananasów
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 2 łyżki zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody
  1. Ananasy kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do rondelka i dodajemy syrop.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia.
  3. Ananasy w syropie podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą ciepłe dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i gotujemy całość, aż sok zgęstnieje.
  4. Następnie zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy dokładnie, aby cała żelatyna się rozpuściła (nie dodajemy żelatyny do gotujących się owoców, gdyż traci ona swoje właściwości żelujące).
  5. Studzimy frużelinę z ananasa i wkładamy do lodówki na kilka godzin (ok 3-4 godz).
Uwagi:
  1. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 2 blatów biszkoptu o śr. 20 cm.
  2. Do frużeliny ananasowej możemy dodać trochę soku z cytryny, który orzeźwi jej smak. 
  3. Nie miałam okazji robić tej frużeliny ze świeżego owocu. Świeżego ananasa nie dodaje się do galaretki, ponieważ zawarte w nim enzymy rozkładają białko – galaretka nie tężeje.
    Zamiast żelatyny dajemy agar. Można też gotować kilka minut owoce w wodzie z cukrem i potem dodać żelatynę.
  4. Inne świeże owoce, które utrudniają tężenie galaretki to: kiwi i papaya.

Smacznego 🙂

frużelina z ananasa, frużelina ananasowa, ananasy w galaretce, frużelina z ananasa w puszce,

Polecam również: 

frużelina malinowa, maliny w żelu, maliny w galaretce, żelka malinowa, frużelina malinowa do tortu

krem z białymi michałkami, białe michałki, krem do tortu, krem z białą czekoladą

kokosowy tort z malinami, tort kokosowy, tort dla dziewczynki, tort rafaello, śmietanka kokosowa, maliny,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

7 komentarzy

  • Odpowiedź
    Dorota
    17 marca 2019 at 21:37

    Witam
    Często korzystam z Pani przepisów . Chciałam zapytać czy tego ananasa można zblendować zamiast kroić na kawałki?
    Dziękuję za odpowiedź

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 marca 2019 at 22:20

      Tak. Wtedy będzie taka żelka. Tylko koniecznie z żelatyną. Po wyciągnięciu z lodówki można odczekać, aby trochę zmiękła i wyłożyć na tort.

      • Odpowiedź
        Dorota
        23 marca 2019 at 22:18

        Jeśli chodzi o żelatynę to zwiększyć jej ilość? O ile? Czy wtedy dodać też mąkę ziemniaczaną?
        Dziękuję za odpowiedź.:)

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          24 marca 2019 at 15:43

          Dlaczego zwiększyć ilość żelatyny? Jeśli zwiększasz proporcje frużeliny, to odpowiednio zwiększamy ilość pozostałych składników. Tutaj jest przelicznik foremek 🙂

          • Dorota
            26 marca 2019 at 10:43

            Dziękuję bardzo za porady.:)

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    13 marca 2019 at 14:01

    Super przepis na pewno skorzystam,akurat w sobotę mam do zrobienia tort smietankowy z ananasem.Super blog często korzystam z Twoich przepisów mega super przepisy.Dziękuję za wszystkie i za te które się pojawią 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 marca 2019 at 17:00

      Cieszę się, że pieczenie sprawia Ci radość i że mogę być w jakimś stopniu tego powodem 🙂 Pozdrawiam!

  • Zostaw komentarz