FRUŻELINA ANANASOWA

by Magdalena Indyka
frużelina ananasowa, frużelina z ananasa, ananas w żelu, ananasy w galaretce,

Frużelina ananasowa, czyli tzw. ananas w żelu, to słodki, owocowy dodatek do tortów i ciast. Frużelina z ananasa idealnie komponuje się z kremem kokosowym lub cynamonowym.
Polecam także mus ananasowy.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki :
  • 250 g ananasów z puszki
  • 80-100 ml syropu/zalewy z ananasów
  • 1,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżeczkach zimnej wody
  • trochę cukru lub soku z cytryny, do smaku
  1. Ananasy kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do rondelka i dodajemy syrop.
  2. Ananasy w syropie podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą ciepłe dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i gotujemy całość na mniejszym ogniu, aż sok zgęstnieje – będzie miał konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia.
  3. Studzimy frużelinę z ananasa i wkładamy do lodówki na kilka godzin (ok 3 godz).
Uwagi:
  1. Frużelina ananasowa z podanych składników wystarczy na przełożenie 2 blatów biszkoptu o śr. 20 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Jeśli frużelina ananasowa wyjdzie rzadka, to dodajemy trochę więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie (ok 1/2 łyżeczki). Uważajcie z ilością. Jeśli dacie za dużo m.ziemniaczanej, popsuje ona smak frużeliny. Można wtedy dodać trochę soku z cytryny.
  4. Do ananasa w żelu możemy dodać trochę soku z cytryny, który orzeźwi smak frużeliny lub cukru, do smaku. 
  5. Inne świeże owoce, które utrudniają tężenie galaretki to: kiwi i papaya.

Smacznego 🙂

UWAGA!
Od czasu nagrania filmu zmodyfikowałam trochę przepis, usuwając żelatynę.
Dlatego film i przepis trochę się różni :).

frużelina ananasowa, frużelina z ananasa, ananas w żelu, ananasy w galaretce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

11 komentarzy

Sylwia 29/09/2021 - 11:06

Witam. Czy do kremu czekoladowego bedzie pasowac fruzelina ananasowa? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/09/2021 - 11:30

Dla mnie tak 🙂 Bardzo lubię ananasy w czekoladzie, więc w torcie też może być pysznie 🙂

Odpowiedź
Luiza 22/01/2020 - 08:18

Dzień dobry,
chciałabym zrobić dziś tort kokosowy właśnie z frużeliną ananasową. Moje pytanie dotyczy żelatyny, z którą bardzo się nie lubię i zawsze wychodzą mi grudki. Czy jest ona konieczna? Zazwyczaj robię frużelinę z wiśni i dodaję tylko mąkę ziemniaczaną.
Z góry dziękuję za pomoc i przepisy.

Krem kokosowy ze śnieżką to mój najulubieńszy. Ale ostatnio furorę robi krem z białych Michałków.
Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/01/2020 - 14:07

Można dać więcej mąki. Może lepiej zmniejszyć trochę ilość soku. Przed dodaniem mąki ziemniaczanej odlej go trochę jeśli będzie go bardzo dużo. Tutaj żelatyna się w gorącym soku całkowicie rozpuszcza i nie ma mowy o grudkach 🙂

Odpowiedź
Dorota 17/03/2019 - 21:37

Witam
Często korzystam z Pani przepisów . Chciałam zapytać czy tego ananasa można zblendować zamiast kroić na kawałki?
Dziękuję za odpowiedź

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/03/2019 - 22:20

Tak. Wtedy będzie taka żelka. Tylko koniecznie z żelatyną. Po wyciągnięciu z lodówki można odczekać, aby trochę zmiękła i wyłożyć na tort.

Odpowiedź
Dorota 23/03/2019 - 22:18

Jeśli chodzi o żelatynę to zwiększyć jej ilość? O ile? Czy wtedy dodać też mąkę ziemniaczaną?
Dziękuję za odpowiedź.:)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/03/2019 - 15:43

Dlaczego zwiększyć ilość żelatyny? Jeśli zwiększasz proporcje frużeliny, to odpowiednio zwiększamy ilość pozostałych składników. Tutaj jest przelicznik foremek 🙂

Odpowiedź
Dorota 26/03/2019 - 10:43

Dziękuję bardzo za porady.:)

Katarzyna 13/03/2019 - 14:01

Super przepis na pewno skorzystam,akurat w sobotę mam do zrobienia tort smietankowy z ananasem.Super blog często korzystam z Twoich przepisów mega super przepisy.Dziękuję za wszystkie i za te które się pojawią 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/03/2019 - 17:00

Cieszę się, że pieczenie sprawia Ci radość i że mogę być w jakimś stopniu tego powodem 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.